Bornholms Flag

Bornholms Skakklub

En rigtig schweizer-turnering!


Kort efter nytår, ja faktisk allerede fra og med nytårsdag, gjorde jeg noget, jeg ellers aldrig har gjort før: Jeg deltog i en international skak-turnering i Basel i Schweiz.
Jeg var ellers lidt betænkelig ved at anvende hele 4 af mine dage i vinterferien på dette projekt, især da jeg fik at vide, at jeg var turneringen lavest ratede spiller ud af 85, hvoraf der var hele 11 stormestre + en hel del andre titelholdere.
Men efter en nytårsaften, hvor det storslåede nyårsfyrværkeri over Basel, der ligger lige på grænsen til både Tyskland og Frankrig, bogstavelig talt gik op i en kæmpemæssig røgsky, så følte jeg mig alligevel frisk nok til gøre forsøget i dagene efter.
Så altså: 7 partier på 4 dage imod spillere, der havde langt mere i rating i mig, og som følge deraf absolut ikke ville tabe point til mig, så jeg fik virkelig lov til at kæmpe for pointene!
Men det gik over al forventning, 3 point ud af 7 mulige og en placering lidt under midten. Bagefter regnede jeg min præstationsrating ud til at være 2071. Det vil altså sige, at hvis jeg skulle have et ELO-tal på baggrund af denne turnering, så ville det blive på hele 2071.
Nu bliver jeg imidlertid nødt til at finde endnu en turnering inden for de nærmeste 2 år, hvis jeg skal have turneringen godkendt som berettiget til at opnå ELO-tal. Så det må jeg vel bare gøre!
Jeg tror, jeg blev lidt ansporet af at være den eneste nordbo iblandt de mange schweizere, tyskere, franskmænd og øst-europæere: Pedersen aus Dänemark skulle de ikke bare sådan køre over!
Nu håber jeg bare, at præstationen i mellemtiden bliver godkendt til mit nationale ratingtal, der vist nok skulle blive 1819. Men det er ikke helt sikkert endnu: I hvert fald har ratingkomitéen i Danmark endnu ikke offentlig gjort den reviderede liste efter alle de forskellige nytårsturneringer, men det sker vel på et eller andet tidspunkt.
I begyndelsen af turneringen var min målsætning yderst beskeden. Hvis bare jeg kunne få et halvt point! Da det halve så var i hus, så gik jeg efter endnu et halvt point: Så skulle den nationale ratingfremgang i hvert fald være hjemme!
Herefter blev jeg virkelig ambitiøs: Nu ville jeg prøve at vinde et parti! Det kom heldigvis i 5. runde.
Efter denne gevinst kom jeg lige pludselig op i nærheden af midterbrættene i de to sidste runder. Hvilket var ganske inspirerende: Lige pludselig sad der nogle titelholdere rundt omkring mig, som havde haft mindre heldige resultater.
Jeg kom desværre ikke til at møde nogle titelholdere, men jeg kvitterede for tilliden ved at spille endnu 2 kampremiser imod nogle 2100+ folk i de to sidste runder.
Turneringen blev for i øvrigt vundet af GM Stefan Djuric, en af de mange stormestre som Schweiz efterhånden har "importeret" fra Øst-europa. Han virkede for i øvrigt som en hyggelig fyr, der havde hele familien med som moralsk støtte. Denne fordel var åbenbart nok for ham til at tage turneringssejren foran de andre stormestre, der ikke just var superkendte, men som dog havde pænt over 2500 de fleste af dem. Se, det var en rigtig schweizer-turnering. Måske skulle man prøve sådan en igen en anden god gang.
Hvis jeg ikke dummer mig helt, burde jeg kunne få et ELO-ratingtal på godt og vel 2000?
Jan Pedersen
23-01-2004
Hosted By Aspphp-host      Spillesteder: Rønne og Svaneke