Bornholms Flag

Bornholms Skakklub

Rejsebrev fra Vietnam - December, 2004Kære eventyrer!
Efter det fortræffelige ophold ved Angkortemplerne i Cambodia gik turen til Nordvietnam, til hovedstaden Hanoi, som viste sig at være en smuk storby. Jeg kom til at holde af meget af byen. Der er masser af spændende seværdigheder i byen, idet Hanoi har været hovedstad for Vietnam i knap 1000 år, der er mange træer i byen, og mange af husene er fra den franske kolonitid.

Men det mest iøjenfaldende var dog noget helt andet, noget som egentlig er kendetegnende for alle Vietnams byer, nemlig trafikken. Trafikken i Vietnam er anderledes end så mange steder i verden. Det første man bemærker i byerne, er de få biler og de ekstremt mange knallerter og små motorcykler i gaderne. Der er over 2 mio. i Hanoi alene. Når du passerer gaden, gribes du nemt af panik. Jeg kan bedst beskrive det således: Det er nøjagtig, som når du dykker på 12 meters dybde og svømmer ind i en stor stime koralfisk: De undviger dig i sidste øjeblik! På samme måde fungerer trafikken i Vietnams byer: Trafikanterne undviger dig i sidste øjeblik, når du går over gaden. Derfor er rådet: Gå langsomt og beregneligt. Det er meget ubehageligt første gang! Og behageligt blev det sgu aldrig.

Det næste, du opdager, er den manglende kollektive trafik. Vietnams byer har således ikke S-toge, og der er ganske få bybusser. Det er egentlig tankevækkende, at i Vietnam, som har mere end 85 mio. indbyggere, hvoraf der fx bor ca. 8 mio. i Ho Ci Minh City og 4,5 mio. i Hanoi, og som er et kommunistisk land, at de ikke har et kollektivt trafiksystem, som vi kender. Men det har de ikke. Til gengæld fungerer de mange knallerter og små motorcykler i byerne som et fantastisk effektivt transportmiddel for indbyggerne - og turisterne. Se vedlagte fotos af trafikken. Bemærk, at de kønne piger dækker ansigtet og armene til. Det er på grund af støv og sol. Pigerne går meget op i at være så lyse i huden som muligt!

Jeg benyttede mig også af det - altså en tur på en lille motorcykel. I Hanoi hyrede jeg en lille motorcykel med fører, og han var en herlig gut og meget engageret i, at jeg fik set så meget som muligt af byen, selv om vi havde aftalt en fast pris: 10 dollars for hele dagen, hvilket nok var i overkanten. Men her gælder det om ikke at prutte for meget. Vi skulle jo være sammen hele dagen, og jeg fik da også set hele Hanoi City og dets mange seværdigheder på en nem og hurtig måde. Se blandt andet vedlagte foto af Ho Chi Minh-mausoleet, som alle vietnamesere betragter som noget ganske særligt, idet Ho Chi Minh betragtes som Vietnams moderne fader. Se også fotoet af et beboelseskvarter i Hanoi. Her ligger resterne af et amerikansk B52-bommefly, der blev skudt ned over området i juledagene i 1972. Selv om fredsforhandlingerne nogle måneder tidligere syntes positive, gik de forbandede amerikanere endnu gang amok og kastede over 100.000 bomber ned over Hanoi City og dets mange indbyggere i juledagene med tusindvis af døde tilfølge. Nogle få dage senere, i slutningen af januar af 1973, blev der sluttet fred, og amerikanerne trak sig ud af Vietnam.

Uden for Hanoi ligger der smukke landskaber. Jeg sprang på en bustur til Ha Long-bugten, som ligger nordøst for Hanoi, ikke langt fra den kinesiske grænse. Ha Long-bugten er kendt for de smukke kalkstensøer. Se de to vedlagte fotos derfra.

Fra Hanoi gik turen med nattog til Hue, som ligger midt i det 1600 km lange Vietnam. Det er en gammel kongeby, som er værd at besøge. Her boede jeg på et glimrende 3 stjernet hotel lige ved Citadellet (Kongebyen), som er opbygget efter samme princip som Den Forbudte By i Beijing i Kina. Den Forbudte By i Hue er dog en del mindre og ikke i samme stand som storebroderen i Kina, men jeg syntes, det var flot oplevelse, se vedlagte foto fra Hue, hvor vejret drillede for første og sidste gang på turen.

Nu var det slut med flere togture. Gamle Hansen havde ikke lyst til en ny 18 timers togtur, så jeg spenderede 55 dollars og købte en flybillet til Ho Chi Minh City. Saigon, eller Ho Chi Minh City, som den kaldes i daglig tale, er Vietnams største by, som ligger i det sydlige Vietnam. Det er landets forretnings- og forlystelsesby nummer 1. Jeg fik øje på begge de to elementer. Allerede i lufthavnen stødte jeg ind i en ung dansk forretningsmand, som arbejdede for en dansk møbelfabrik, som har en fabrik med 2000 ansatte uden for Saigon. Det paradoksale er, at råvarerne kommer med skib fra Sydamerika, hvorefter de 2000 ansatte producerer gode solide møbler med europæisk look, som derefter sendes med skib til Europa, især til Danmark.

Det var rart at møde en ung, energisk forretningsmand fra Fyn, som boede 200 dage om året i Saigon. Hans kone og barn boede på Fyn. Han viste mig en del af Saigon, blandt andet en dansk restaurant, Storm P, som ligger i centrum af Saigon. Her blev jeg inviteret med til en golfturnering, se vedlagte fotos, hvor jeg sammen med en ung kvindelig caddie spillede med i en Skandinavisk Golfturnering arrangeret af restaurant Storm P. Der var 29 golfere med i turneringen. Der var ingen vind, og solen skinnede fra en skyfri himmel, og temperaturen kom over 30 grader. Bemærk, at min søde caddie var pakket godt ind. Hun var bange for solen! Det var en herlig dag. Jeg spillede sammen med tre svenskere, to fra Ikea og en fra Tetra Pak. Og golfbanen fejlede ikke noget, det var Vietnams bedste og smukkeste bane. Det var en super fornøjelse.

Dagen efter - min sidste dag i Vietnam - sluttede også særdeles fornøjeligt, idet jeg var med til en rigtig dansk julefrokost på Storm P-restauranten sammen med bosiddende danskere og svenskere - og ikke mindst et meget veloplagt personale: se vedlagte fotos af de kønne unge piger! Bemærk også sneen fra snekanonen!!

Vietnam og Cambodia er to fremragende rejselande, som du bør overveje at besøge, inden landene ender som Thailand. Baade Cambodia og Vietnam byder på mange muligheder for eventyr! Og begge lande er billige at rejse rundt i. Jeg mødte rygsæksrejsende, som klarede sig for 100 kr. om dagen inkl. kost og logi. Det gjorde jeg langt fra. Men det var alle pengene værd.

Eventyrhilsner Rolf 16-12-2004

Hosted By Aspphp-host      Spillesteder: Rønne og Svaneke