Bornholms Flag

Bornholms Skakklub

Rejsebrev fra CambodiaKære eventyrer!
Hvilke bygningsværker er de ypperste i verden? Ifølge min rejseliste bør du glemme alt om Machu Pichu, inkabyen i Perus bjerge; Chizen Itza, mayapyramiden på Yucatan-halvoeen i Mexico; Tikal, mayapyramiden i Guatemala; Teotihuacan, aztekerpyramiden uden for Mexico City; Kongernes Dal i Luxor i Egypten og Taj Mahal i Agra i Indien. Glem endvidere alt om Peterskirken i Rom og andre europæiske bygningsvaerker i den klasse. De er alle sammen enestående og fremragende. Glem også moderne værker som Panamakanalen og Sydneys Operahus af Jørn Utzon. Vi skal op i den højeste og ypperste klasse af alle, der hvor Gisapyramiderne i Cairo i Egypten hører til, og hvor den Kinesiske Mur formentlig også hører til (den mangler jeg).

Kom til Cambodia, kære eventyrer, nærmere betegnet til Siem Reap, her ligger Angkortemplerne, som jeg netop har besøgt i fire dage og tre nætter. Angkortemplerne var en så berigende oplevelse, at jeg uden tøven vil karakterisere dem i den ypperste klasse af alle bygningsværker. Angkortemplerne blev skabt af khmerkongerne mellem det 7. og 13. århundrede, og der er hele 310 af slagsen på et 300 kvadrat km stort område i Cambodia ved Ton Le Sap-soeen. Vejnettet i området er ikke særligt godt. Det fik jeg at mærke, da jeg absolut ville se et tempel 45 km fra hovedbyen Siem Reap. Vejene var hullede som en si. Men det var selvfølgelig alle anstrengelserne værd.

Der er mange, som ikke kender Angkortemplerne. Det er der gode grunde til. Angkortemplerne har kun vaeret kendt i Europa i ca. 150 år. Da en af de store khmerkonger døde i begyndelsen af 1400-tallet, gik samfundet i opløsning. Junglens mange træer og grene skjulte til dels området. Det var først i midten af 1800-tallet, at en fransk eventyrer gjorde Europa opmærksom paa Angkortemplerne. De efterfølgende krige i Cambodia gjorde også, at udbredelsen af kendskabet til templerne blev begrænset. Først i slutningen af 1990´erne kunne området modtage turister i større antal. I 2000 besøgte 200.000 turister templerne. I år vil mere end 500.000 turister besøge Siem Reap. Men 500.000 besøgende er efter min vurdering alt for lidt, når man ser på templernes enorme betydning.

Hvad er det så, som henrykker turister, rygssæksrejsende og eventyrer ved Angkortemplerne? Det er tre forhold: Størrelsen og omfanget, udsmykningen og de mange relieffer, samt arkitekturen. Det er selvfølgelig klart, at når du befinder dig i et område paa 300 kvadrat km med 310 templer, bliver du imponeret. Men også templernes storrelse og omfang er ganske imponerende. Lad mig illustrere det paa denne maade: Angkor Wat-templet, som er det største og bedst bevarede af alle templer i området, er af samme størrelse og omfang som Kherfen-pyramiden ved Gisa i Cairo i Egypten. Og som du sikkert husker fra historietimerne, saa rummer Kherfen-pyramiden og de to andre pyramider ved Gisa så mange sten, svarende til en mur, som er 1 meter bred og 3 meter hoej og lige så lang som Frankrigs grænse (det var den besked Napoleon fik af sin chefingeniør, da han stod ved foden af Gisa-pyramiderne og ville have transporteret de tre pyramider, dvs. stenene hjem til Paris!). Det må med andre ord betyde, at alene Angkor Wat-templet er bygget af så mange sten, svarende til en tredjedel af ovennævnte mur rundt om Frankrig. Imponerende! Og modsat stenblokkene ved Gisa-pyramiderne har stenene ved Angkortemplerne tydelige huller, som må betyde, at elefanter og arbejdere i tusindvis har transporteret dem til Siem Reap.

Når du først befinder dig i og ved Angkortemplerne, imponeres du af de fantastiske udsmykninger og de titusindvis af relieffer. Nogler er små, mange er store. Der er vægge, som er hundreder meter lange og dekoreret med de mange ting, som prægede samfundet på den tid. De fleste udsmykninger er i forbavsende god stand. Desværre er også en del forsvundet og stjålet gennem tiderne. Men det som er tilbage, og det er meget, falder du i svime over. Det er faktisk utroligt, at udsmykningerne er i så god stand efter så mange år, nogle relieffer er således over 1000 år gamle. Jeg besøgte ogå et tempel, Ta Prohm, som arkæologerne havde besluttet skulle fremstå i samme stand, som da de første opdagelsesrejsende fandt templerne ved Siem Reap. Med eet var jeg pludselig, som en anden Indiana Jones, i et helt anderledes tempel med masser af træer og grene fra junglen omkring mig. Forskellen på dette tempel og de øvrige templer tydeliggjorde virkelig arkæologernes arbejde.

Kære eventyrer, skynd dig at besøge Angkortemplerne, som får min varmeste anbefaling, inden stedet ender som en turistfælde. Du kan lige netop nå det, men næppe om få år. Siem Reap har i dag omkring 100.000 indbyggere og tusindvis af hoteller og gæstehuse. Cambodianerne er meget flinke og imødekommende, omend det kniber med engelsk. Nye hoteller er undervejs, det er tydeligt at se overalt. Priserne på mange ting er overkommelige, faktisk rørende billigt. Du kan således bo for 30 dollars på et trestjernet hotel, som jeg gjorde, eller bo for tre dollars på et ringe vaerelse i et beskidt hotel. Du kan hyre din egen lokale guide og chauffør, som har bil med aircondition.

Som du sikkert har bemærket, er jeg blevet lidt magelig med årene, og jeg faldt da også for fristelsen og hyrede en lokal guide og chauffør. Det var en mægtig god oplevelse. Forestil dig, gamle Hansen vandre rundt med en lokal guide forklarende alt om templerne og de mange udsmykningers betydning, tilbage til bilen, hvor chaufføren stod klar med en åben dør, ind paa bagsædet i en iskold bil og videre til næste tempel. Det var effektivt og moderne eventyrarbejde. Det gjorde jeg fra morgen til aften i tre dage, pris: 30 dollars for hele arrangementet for hver dag! Og det var med garanti for dyrt, men jeg fik virkelig en historisk belæring om et af de mest betydningsfulde bygningsværker i verden.

Du kan med fordel kombinere et ophold ved Angkortemplerne med et et ophold i Thailand eller endnu bedre i Vietnam, som jeg gjorde. Mere om det ved en anden lejlighed. Der er faktisk kun en negativ ting ved Cambodia, og det er maden, især morgenmaden. De har ikke mysli på disse kanter!

Eventyrhilsner Rolf 13-12-2004

Hosted By Aspphp-host      Spillesteder: Rønne og Svaneke