Bornholms Flag

Bornholms Skakklub

Rejsebrev fra Rolf

Da jeg i sommers så listen over verdens 7 nye vidundere, blev jeg skuffet. Hvorfor var Angkor Wat templerne og Tikal ikke på listen? Okay, begrundelsen er sikkert, at det er en afstemning på internettet, som er grundlaget for den nye liste. På listen var der en enkelt seværdighed, som jeg ikke havde besøgt, nemlig Petra. Jeg havde i forvejen Petra højt på ønskelisten. Men nu blev beslutningen straks taget: Petra skulle besøges. Må jeg, inden en mindre beretning fra Petra og Jordan præsenteres, prale med de ”rigtige lister” over verdens 20 største bygningsværker, som jeg alle har besøgt, og en liste over verdens 10 største naturvidundere, som jeg har besøgt gennem årene:
 1. Gisa pyramiderne - Egypten
 2. Den Kinesiske Mur - Kina
 3. Angkor Wat (templer bygget af khmerkonger) - Cambodja
 4. Machu Picchu (Inkarigets glemte by) - Peru
 5. Tikal (ruinby af mayaindianerne) - Guatemala
 6. Chichen-Itza (ruinby af mayaindianerne) - Mexico
 7. Petra (arabisk huleby) - Jordan
 8. Taj Mahal (muslimsk mausoleum) - Indien
 9. Den forbudte by (Beijing) - Kina
 10. Persepolis (Det Persiske Riges hovedstad) - Iran
 11. Karnak templet (egyptisk tempel i Luxor) - Egypten
 12. Colessum (romersk teater) - Italien
 13. Palenque (ruinby af mayaindianerne) - Mexico
 14. Acropolis (græsk bygningsværk) - Grækenland
 15. Teotihuacan (aztekerisk ruinby) - Mexico
 16. Kongernes Dal (egyptisk ruinby i Luxor) - Egypten
 17. Abu Simpel (egyptisk tempel) - Egypten
 18. Meidan Emam Square, Sheik Lotfollah Moské (iransk moské) - Iran
 19. Emerald Buddha Temple (buddhistisk tempel i Bangkok) - Thailand
 20. Jerusalems gamle bydel - Israel
Jeg mangler naturligvis at besøge flere bygningsværker. Jeg har især tre bygningsværker øverst på ønskelisten: Bagan-templerne i Burma (går sikkert ind i top 5), templerne ved Borobodur i Indonesien og værkerne på Påskeøen. Jeg på fornemmelsen, at listen snart ændres eller udvides, idet den næste tur går til Burma, hvis jeg kan få et visa. Listen over verdens 10 største naturvidundere, som jeg har besøgt, er:
 1. Masai Mara National Park - Kenya
 2. Galapagosøerne - Ecuador
 3. Great Barrier Reef - Australien
 4. Ilulissat Isfjord - Grønland
 5. Iguazu vandfaldene - Argentina og Brasilien
 6. Sargarmatha National Park (Mount Everest)- Nepal
 7. Grand Canyon - USA
 8. Banaue (risterrasser) - Filippinerne
 9. Norske Fjorde - Norge
 10. Banff National Park - Canada

Og nu til Jordan:

foto1

foto2
Foto 1-2:
Kongevejen i Jordan er en yderst gammel vej. Den snor sig gennem et bibelsk område med dybe dale og bjerge. Kongevejen var forbindelsen mellem Cairo og Jerusalem samt Damaskus. Fra det bibelske Nebubjerg, hvor Moses skulle have stået og spejdet, er der ca. 50 km til Jerausalem.


foto3

foto4

foto5
Foto 3-4-5:
Det Døde Hav ligger 400 meter under havets overflade og er som bekendt fyldt med en masse salt (25%). Saltet stammer fra undergrunden, og vandet kommer fra Jordan Floden. Vandstanden falder hvert år, fordi man tømmer det til brug for kunstvanding af marker. Her har du beviset på, at man flyder som en korkprop. Det er i øvrigt meget vanskeligt at svømme i vandet, idet du bliver presset op i overfladen. Vandet var dejligt varmt, og det var en pragtfuld oplevelse i et godt selskab!


foto6

foto7

foto8

foto9

foto10

foto11

foto12

foto13
Foto 6-7-8-9-10-11-12-13:
Petra. Lad det være sagt med der samme: Turens højdepunkt levede op til de høje forventninger. Den røg direkte ind på 7. pladsen på min top 20-liste over verdens største bygningsværker. Og hvad er Petra? Det er en mystisk, gammel huleby, som et arabisk folkefærd, nabatæerne, for ca. 2000 år siden opbyggede i de mange sandstensklipper. Petra betyder i øvrigt klippe på græsk. Nabatæerne efterlod sig dette enorme område med smukke monumenter hugget ud i klipperne for mange år siden. Hulebyen Petra forblev ukendt i mange århundreder, idet de lokale beduiner ikke ønskede andre adgang til hulerne. Det kunne de, fordi man bl.a. skal gennem en lang, uhyggelig smal kløft for at komme ind i det store område. Først i 1812 lykkedes det en forklædt opdagelsesrejsende som beduin at komme ind i området. Jeg var der i tre dage og fik ikke set det hele, så der er meget at se på. Husk at besøge Petra om foråret eller i efteråret, da det er en varm fornøjelse! Petra er et must.


foto14
Foto 14:
Største delen af Jordans befolkning er arabere, en lille del af disse er beduiner, som denne pige. Hun har 7 søskende. Hendes far er død, han havde to koner, så familien er afhængig af hjælp fra familien.


foto15

foto16

foto17
Foto: 15-16-17:
Wadi Rum ørkenen er faktisk en rigtig ørken ifølge rejsebøgerne. Det er smukt område, hvor jeg burde have opholdt mig i længere tid. Det gjorde til gengæld den berømte T.E. Lawrence, en engelsk oberst. Han var med til at samle de mange stridende beduinstammer til sammen at smide tyrkerne ud af området i årene omkring 1914. Men som bekendt havde englændere og franskmændene ikke den dagsorden at lade araberne får kontrol over området, idet de to lande delte landene mellem sig! Dermed opstod myten omkring Lawrence of Arabia: Var han i virkeligheden spion for englænderne, eller var han en eventyrlysten leder for beduinstammerne? Se eller gense David Leans berømte film Lawrence of Arabia, som i øvrigt ikke giver svaret. Jeg holdt meget af at være i de smukke og historiske omgivelser. Wadi Rum kan varmt anbefales!


foto 18

Foto 18: Jordans eneste havneby hedder Aqaba, som ligger ud til Det Røde Hav. Tæt ved (10 km) Aqaba ligger Eilat, den israelske havne- og badeby, som kan skimtes i baggrunden. Der var i øvrigt ulideligt varmt i Aqaba, så h usk ikke at besøge byen om sommeren.

foto19

foto 20

Foto 19-20: I Amman, som bortset fra det det Romerske Teater, er der ikke så mange interessante ting at se. Det er der til gengæld nord for Amman. Jerash er en velbevaret romersk provinsby fra det tidligere romerrige, som var en pragtfuld oplevelse.Konklusion
Jordan er et undervurderet rejseland. Det rummer en af verdens største seværdigheder, så alene af den grund skal du snarest bestille rejsen. Men der er flere spændende seværdigheder. Flyv ind til Amman og tag en taxa til Madaba syd for hovedstaden og rejs videre med taxa (som er rørende billigt) til det Døde Hav, Petra, Wadi Rum og Aqaba. For 250 kr. flyver du i et moderne fly til Amman og slutter rejsen af med at besøge Jerash. Off you go!

Rejsehilsner Rolf 05-11-2007
Hosted By Aspphp-host      Spillesteder: Rønne og Svaneke